Energiforbruk

Er du bevisst ditt eget energiforbruk?

Det er mange måter å bruke energi på. Noen sløser helt vanvittig med strømbruken i huset, mens andre har kanskje installert solcellepanel på taket og er selvforsynt. I denne artikkelen skal vi på hvordan måle energiforbruk og bli mer bevisst på hvordan man kan få et sunnere forhold til sitt eget energiforbruk. I Norge ligger vi nemlig på verdenstoppen når det gjelder forbruk av elektrisitet, noe som kan ha sammenheng med hvor mye billig vannkraft som finnes i landet. Likevel opplever vi stadig at strømprisene går opp.

Strømpriser er ofte en viktig årsak til at folk senker sitt eget energiforbruk. I tillegg er mange mye mer opptatt av å ta vare på miljøet nå enn før.

Energiforbruk

Energiforbruk kan endre seg

Hvis du er opptatt av hvilke strømpriser som eksisterer og ønsker å spare noen kroner, kan vi gi deg noen tips. En stor uvane som finnes blant hele den norske befolkningen, er å ikke slukke lyset.

Når du går ut av et rom, er det lurt å venne seg til å slå av lysbryteren først. En annen idè er å installere sparedusj, for en hel varmtvannstank er dyr å varme opp! Hele 75 prosent av all energiforbruk i en husholdning kommer nemlig fra varmtvann og oppvarming.

Isoler huset bedre

Energiforbruk i form av oppvarming er en viktig faktor, og her kan du oppnå mye med å isolere huset ditt bedre. Sørg for en oppvarming i form av alternative varmekilder, som varmepumpe eller pelletsovn. I tillegg er det viktig med god ventilasjon som ikke slipper ut mye varme.

Fen, som enkelt forklar betyr fornybar energi, er også noe man bør ta inn over seg. Med et godt ventilasjonssystem bruker man varmen på nytt. Det lønner seg også å skru ned varmen i rom man ikke bruker eller når man er borte. Det finnes uttallige måter å spare strøm på.

Isoler huset

Bedre kontroll av eget forbruk

Da er vi altså tilbake ved spørsmålet om hvordan måle energiforbruk i eget hjem? I dette tilfellet er det faktisk mye du kan gjøre: Det ene er å å montere en termostatstyring på oppvarming, der man ved hjelp av en timer kan senke temperaturen i løpet av natten eller de timene du er på jobb/ferie. Ved hjelp av en lyssensor kan du redusere lysbruket ved dagslys.

En bevegelsessensor aktiverer lampen dersom man er i bevegelse i dette området. Dette er en god idè ved montering av utelys. Ditt energiforbruk er også viktig i et miljøspørsmål. Hvordan måle energiforbruk er derfor viktig å vite for å kunne senke ditt private forbruk. Ikke glem å for eksempel sette inn energiglass i vinduene dine.